انجام فعالیت های بدنی و ورزش در بهبود بیماری ها بسیار موثر است و می تواند در درمان فوری موثر واقع شود اما در مورد جراحی بینی، شرایط کاملا فرق می کند. پس از اتمام جراحی می بینی می بایستی مراقبت های بسیار حساس و دقیقی انجام گردد تا بتوان از نتایج جراحی، نهایت لذت را برد. ورزش بعد از جراحی بینی نیز مستلزم رعایت برخی موارد مهم است.
از آنجایی که ورزش کردن و تحرک بدنی ممکن است آسیب جدی به بینی و بافت های تازه برداشته شده وارد نماید بهتر است تا دو تا چهار هفته پس از انجام عمل از هر گونه ورزش خودداری نمایید. ورزش بعد از جراحی بینی و تحرک بیش از حد بدنی می تواند با افزایش فشار خون در کل بدن سبب خونریزی در بینی شده که این موضوع به شدت خطرناک است.
همچنین اگر در زمانی نامناسب ورزش را آغاز کنید ممکن است دچار تورم های شدید در بینی و صورت و همچنین کبودی های بسیار زیاد و نامتعارف شوید که همگی از عوارض ورزش بعد از جراحی بینی در زمانی نادرست است.
اگر ورزشکار هستید و تمایل به آغاز فعالیت ورزشی خود دارید بهتر است دو تا چهار هفته پس از عمل، به تدریج ورزش های سبک مانند پیاده روی و برخی حرکات کششی و نرمشی بسیار نرم را آغاز کنید تا بدن به تدریج به این فعالیت ها عادت کند.
همچنین می توانید از ۲ تا ۴ هفته پس از عمل جراحی بینی، برخی حرکات سنگین تر مانند دویدن و البته استفاده از برخی ابزار ورزشی که فشاری به بدن و سر و صورت وارد نمی کند را آغاز کنید. ورزش بعد از جراحی بینی باید با رعایت این موارد به تدریج افزایش یابد.
در مورد کسانی که برای ترمیم بافت بینی از قفسۀ سینۀ آنها نمونه برداری شده است بهتر است که کمی دیرتر ورزش کردن را آغاز کرده و همچنین از ورزش هایی سنگین مانند بدن سازی که با وزنه های مختلف سر و کار دارد در هفته های اول دوری کنند و پس از ماه نخست به تدریج از حرکاتی که فشاری به قفسۀ سینه وارد نمی کند ورزش بعد از جراحی بینی را آغاز نمایند.
یکسری از ورزش ها هستند که بعد از جراحی بینی تا مدت زمان مشخصی به طور قطع پزشک شما را از انجام آن ها منع می کند. ورزش هایی همچون دویدن به مدت طولانی، دوچرخه سواری، جاکینگ و به طور کلی هر نوع ورزشی که به تنفس زیاد نیاز داشته باشد. زیرا بینی که به تازگی جراحی شده امکان تنفس به میزان بالا را ندارد و ممکن است شما را در حین ورزش دچار دردسر کند. اما پیاده روی آرام و ورزش هایی که به صورت آرام انجام می شود، خوب است. مخصوصا بعد از جراحی بینی که امکان لخته شدن خون وجود دارد.
از طرفی دیگر ورزش هایی که در آن مجبور باشید خم شوید یا جسم سنگین بلند کنید، مانند وزنه برداری و کشتی نیز باید تا مدت ها بعد از جراحی خودداری کنید. به این صورت که بعد از جراحی تا حدود دو هفته نباید وزنه ای سنگین تر از دو کیلو بردارید.
ورزش های دیگری مانند کاراته، بوکس، والیبال و فوتبال و … که برخورد فیزیکی شما با حریفتان زیاد است، ممنوع هستند. زیرا ممکن است ناخودآگاه ضربه ای از طرف حریفتان به بینی شما وارد شود. شنا نیز از جمله ورزش دیگری است که برای شما بعد از جراحی بینی خطرناک است. حداقل تا دوماه نباید شنا کنید. زیرا شیرجه زدن حرکت بسیار خطرناکی برای بینی هنوز ترمیم نشده تلقی می شود.
بعد از جراحی بینی و ماندن در خانه ممکن است باعث افسردگی شما شود. با وجود اینکه استراحت بهترین کار بعد از هر نوع جراحی است، اما به صورت آرام می توانید پیاده روی کنید. البته حدود یک هفته باید از زمان جراحی شما گذشته باشد و آثار بی هوشی به طور کامل رفع شده باشد. البته توجه داشته باشید در پیاده روی خود نباید به بدنتان فشار بیاورید و ضربان قلبتان بالا برود. اما اگر نرم و آهسته پیاده روی کنید، می تواند برای بدنتان مفید نیز باشد. زیرا:
از ایجاد لخته خون جلوگیری می کند.
به کاهش درد کمک می کند.
جریان خون شما بهبود می یابد و ورم ناشی از جراحی نیز زودتر کاهش می یابد.
با پیاده روی می توانید به کارهای روزانه تان برسید.
افسردگی و کسالت بعد از جراحی در شما از بین می رود.
انرژی تان زیاد می شود در نتیجه مغز دستور بهبودی سریع تر را می دهد.
تمامی فعالیت هایی که نیاز به فشار زیاد، خم شدن و تحرک زیاد دارند، بعد از جراحی بینی از جمله:
تمرینات هوازی
تمرینات هوازی همچون دویدن و دوچرخه سواری در هفته های اول جراحی بینی ممنوع است. البته منظور پیاده روی سبک نیست چرا که فرد می تواند در هفته اول اول حدود ۱۵ دقیقه در روز به صورت سبک پیاده روی کند.
اما به طور کلی یادتان باشد که استخوان بینی نیاز به استراحت دارد و ورزش های هوازی و ایروبیک که به اکسیژن زیادی نیاز دارند، ممکن است باعث التهاب داخل بینی شوند.
یوگا
درست است که یوگا ورزش سبکی است اما دمبل زدن همراه با آن و یا دویدن و پریدن تا قبل از گذشت سه هفته بعد از جراحی ممنوع است. به طور کلی حرکاتی که ضربان قلب شما را بالا می برد، مناسب برای هفته های اول جراحی نیست.
شنا
تا هنگامی که پوست بینی شما بعد از جراحی به طور کامل بهبود نیافته است است، امکان حضور در استخر و شنا برای شما وجود ندارد. معمولاً بعد از ۴ هفته می توانید به شنا در استخر بپردازید. البته در این شرایط نیز باید تمامی نکات مراقبتی را رعایت کنید چرا که خطر آلودگی و عفونت برای شما زیاد است توجه داشته باشید که هیچ گونه عمل شیرجه زدن و وارونه شدن در آب را انجام ندهید.
بدنسازی
فعالیت هایی که به تمرینات قدرتی بالایی نیاز دارند از جمله بدنسازی برای هفته های اول بعد از جراحی بینی توصیه نمی شود و صرفاً این نوع ورزش ها بعد از اجازه پزشک ممکن است.
توجه داشته باشید در ماه اول اول به هیچ عنوان ورزش هایی که نیاز به خم شدن دارند، انجام ندهید. تمریناتی همچون کشش، کرانچف رساندن دستها به پاها و وزنه زدن از کارهای ممنوعه بعد از جراحی است.
رابطه جنسی را در حد امکان محدود کنید. به طور کلی تمامی فعالیت هایی که ضربان قلب شما بالا می برد، برای بعد از جراحی پیشنهاد نمی شود. البته توصیه می شود بعد از جراحی در هفته اول به تنهایی بخوابید. تا از اتفاقات احتمالی جلوگیری شود.
تا دو ماه بعد از جراحی از بلند کردن وزنه های سنگین تر از دو کیلو خودداری کنید. و در این مدت به صورت کامل به بینی خود استراحت دهید. با بلند کردن اجسام سنگین به بدن فشار می آید و فرآیند ترمیم بینیتان به تعویق می افتد. بنابراین توصیه می شود حتی فرزندتان را نیز در این مدت زمان بلند نکنید
متخصص گوش و حلق و بینی