پولیپ بینی توده هایی به رنگ قهوه ای مایل به صورتی یا زرد است که تقریباً مشابه قطره های اشک می باشد و تحت تأثیر التهاب مزمن ناشی از عفونت ها (سینوزیت های مزمن باکتریایی یا قارچی) و یا آلرژی بروز می کند.
این توده ها با انسداد کامل یا نسبی سینوس ها و حفره های بینی، تنفس از طریق بینی را نشدنی و دشوار می کنند. اغلب انسداد بینی با کاهش حس بویایی و آبریزش بینی همراه است و برخی اوقات برای فرد خروپف و خرناس در زمان خواب ایجاد می کند.
معمولاً این عارضه در هر دو سوراخ بینی ایجاد می شود و امکان دارد به تنهایی و یا به شکل گروهی رشد نماید.
اغلب اشخاصی که پولیپ بینی دارند، در جداره ی مجراهای سینوسی و بینی، دچار التهاب مزمن می شوند. اشخاصی که دارای پولیپ های کوچکی در بینی خود هستند هیچ علائم و نشانه ای از این عارضه در آن ها وجود ندارد. از جمله این علائم می توان به موارد ذیل اشاره نمود.
محققان تاکنون دلیل ایجاد این عارضه را به طور مشخص نمی دانند. با ایجاد پولیپ بینی، التهاب در غشای مخاطی سینوس ها و بینی به وجود خواهد آمد.
بررسی ها حاکی از این است که اشخاص مبتلا به پولیپ بینی، دارای پاسخ های ایمنی مختلفی هستند و مواد شیمیایی گوناگونی در غشای مخاطی بینی نسبت به اشخاص بدون پولیپ بینی دارند.
این اختلال امکان دارد در هر قسمتی از سینوس ها و یا راه های هوایی ایجاد گردد، ولی معمولاً آنها در نزدیک چشم ها، استخوان های چانه و بینی واقع هستند.
معمولاً یک متخصص گوش و حلق و بینی و جراح بینی به سادگی و با استفاده از یک چراغ قوه پزشکی و مشاهده داخل بینی، قادر است این عارضه را به خوبی تشخیص دهد.
در صورتی که پزشک قصد داشته باشد از وجود این عارضه اطمینان یابد لازم است از آندوسکوپی بینی، تست آلرژی، MRI ، سی تی اسکن و آزمایش تشخیص فیبروز کیستی استفاده نماید.
پرکاربردترین روش تشخیص و مشخص ترین نشانه وجود این اختلال، انسداد تنفسی می باشد که در اکثر موارد همراه با خشکی گلو است .
همانطور که قبلتر گفتیم پولیپ ها در حفره های بینی و بر اثر عوامل مختلفی از جمله عفونت های مختلف ایجاد می شوند که عموماً به شکل اشک بوده و اندازه کوچکی دارند. اما گاهی ممکن است شرایط از حالت نرمال خارج شود.
برخی بیماران با علائم بسیار متفاوتی به پزشک مراجعه می کنند علائمی مانند:
– دیدن ضایعه ای عجیب در حلق
– کیپ شدن کامل بینی
– تنفس دائمی از دهان
– و البته گاهی تنگی نفس
گاهی اوقات پولیپها آنچنان رشد می کند که مقداری از آن از درون حلق قابل مشاهده است و یا می تواند تمام منافذ تنفسی بینی را مسدود نماید در چنین حالتی به آن پولیپ بینی شدید گفته می شود.
این نوع پولیپ ها البته تقریباً همان جنس و بافت پولیپ معمولی را داشته و عوارض آنها نیز مواردی ست که ذکر شد اما به دلیل بزرگ تر و حجیم تر بودن، مقداری کار جراحی را سخت تر می کنند. پس از رفع پولیپ های بینی شدید ، فرد بیمار احساس سبکی خارق العاده ای در ناحیه سر و بینی داشته و همچنین تنفس بسیار راحت تری خواهد داشت که به هیچ عنوان با زمان قبل از عمل قابل مقایسه نیست.
پزشک متخصص به منظوررفع و کوچک کردن پولیپ بینی و همچنین برای کاستن از میزان التهاب، دارو های ضد التهابی تجویز می نماید. چنانچه درمان دارویی، در بهبود حال بیمار اثری نداشته باشد؛ درمان آن فقط با عمل جراحی پولیپ بینی امکان پذیر خواهد بود .
متخصص گوش و حلق و بینی