به اقدامات جراحی جهت اصلاح شکل ظاهری بینی، عمل زیبایی بینی یا رینوپلاستی گفته می شود؛ که هدف از آن دستیابی به تعادل بینی با دیگر اعضای صورت از نقطه نظر علم زیباشناسی می باشد.
رینوپلاستی ترکیبی از علم جراحی و پزشکی و همچنین خلاقیت و زیبایی شناسی است. بینی از اعضای بسیار پیچیده صورت می باشد و ویژگی های بینی هر شخص متناسب با سایز سایر اجزای صورت برای هر کسی منحصر به فرد میباشد. به این دلیل در برنامه ریزی های جراحی زیبایی بینی به غیر از اصلاح نواقص بینی، حفظ تعادل آن با دیگر اعضای صورت نیز اهمیت فراوانی دارد. در حقیقت بینی کوچک روی صورت بزرگ زیبا به نظر نخواهد رسید.
معمولاً افرادی که برای تغییر شکل بینی خود جراحی انجام می دهند، از وضعیت ظاهری فعلی بینی خود احساس نارضایتی داشته و قصد دارند تناسب بینی خود را با دیگر اجزای صورت بهبود دهند. برخی دیگر از افراد، بیمارانی هستند که به دلیل نقص ساختاری یا آسیب دیدگی های قبلی دچار مشکلات تنفسی شده اند و تمایل دارند این نواقص را برطرف نمایند.
افراد مناسب برای انجام جراحی بینی باید از سطح سلامت مناسب برخوردار باشند. ضمناً لازم است انتظارات بیمار در مورد نتیجه این جراحی واقع بینانه باشد.
سن مناسب برای عمل زیبایی بینی: اغلب رشد بینی تا سن بلوغ ادامه دارد و بعد از آن این رشد تقریباً متوقف خواهد شد؛ بنابراین انجام جراحی تا پیش از این سن توصیه نمى شود اما پس از آن محدودیت سنى براى انجام این جراحی وجود ندارد. این عمل در دوره میانسالى و پیری مشروط بر اینکه بیمار دچار مشکل قلبی یا بیماری خاصی نباشد نیز بلامانع است و با نتایج مطلوبی همراه خواهد بود.
کسانی که جراحی زیبایی بینی انجام می دهند، اکثرا از فرم و شکل بینی خود راضی نیستند. یا مشکلاتی در تنفس دارند که به تبع آن عمل زیبایی نیز انجام می دهند.
جراحی بینی به این خاطر انجام می شود که فرد تمایل دارد از سایز بینی خود کم کند. یا فرم دهی و زیباسازی روی آن انجام بدهد.
اما اگر بخواهیم عوامل اصلی که باعث می شود فرد دست به جراحی بزند را نام ببریم، باید به موارد زیر اشاره کنیم.
آسیب های فیزیکی
شکستگی های استخوانی و غضروفی
درمان مشکلات تنفسی
حل معضلات همراه تولد
در طول جراحی زیبایی بینی، جراح دارای اختیاراتی است که می تواند با استفاده از آن تغییراتی روی بینی ایجاد کند. این تغییرات عبارتند از :
تغییر در زاویه ی بینی
تغییر در سایز بینی
اصلاح و صاف کردن قوز بینی
تغییرات ظاهری نوک بینی
صاف کردن انحراف بینی
در بینی های غضروفی، پوست بینی نازک و غضروفهای زیر آن محکم است این در حالی است که در بینی های گوشتی، ضخامت پوست بینی زیاد بوده وغضروفهای زیر آن ضعیف می باشد. از آنجایی که در جراحى زیبایى بینى (رینوپلاستى)، اصلاحات تنها روی استخوان و غضروف بینى انجام می شود و نمى توان تغییرى در پوست ایجاد نمود لذا عمل بینی های غضروفی که دارای پوست نازک ترى می باشند با نتایج بهتری همراه هستند.
تغییر رنگی که در زیر چشم ها و اطراف بینی ایجاد می شود، عارضه ای است که افراد پس از عمل جراحی بینی تجربه می کنند. این کبودی ها در اثر نشت خون از طریق مویرگ ها به بافت زیر پوست ایجاد می گردد. بعد از انجام عمل جراحی کبودی ها با رنگ و شکلهای گوناگونی مشاهده می شوند. تغییررنگ های ایجاد شده در پوست از زرد کمرنگ تا بنفش پررنگ متغیر میباشند. باید گفت ایجاد این کبودی ها اصلاً جای نگرانی ندارد چراکه بعد از طی چند روز کاملاً بهبود خواهد یافت. کمپرس سرد نیز در رفع کبودی ها بسیار مؤثر است. توصیه می شود در ۴۸ ساعت اول پس از جراحی از کمپرس سرد استفاده شود.
هر گونه جراحی در هر قسمتی از بدن، حتی ساده ترین عمل، به دلیل دستکاری بافتهای آن ناحیه و اطرافش آن را تحت تأثیر قرار می دهد و موجب ایجاد تورم میشود. میزان تورم نوک بینی در افراد گوناگون، متفاوت است. ضمناً اگر این جراحی برای افرادیکه دارای بینی گوشتی هستند انجام شود، میزان تورم ایجاد شده نیز بیشتر خواهد بود. این عارضه نیز طبیعی است و به طور مستمر بین ۲ الی ۱۴ هفته رفع می شود، بعد از آن بینی فرم بهتری پیدا می کند.
آیا عمل زیبایی بینی های گوشتی دشوارتر است؟
بینی های گوشتی برخلاف نامشان دارای عضله یا گوشت زیادی نیستند. از جمله ویژگی های بینی های گوشتی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
پوستی چرب و ضخیم، پهن بودن قسمت نوک بینی، مشخص بودن منافذ پوستی، زیاد بودن پهنای بخش تحتانی بینی، زیاد بودن ضحامت پره های بینی، زیاد بودن ارتفاع پره های بینی از کنار و همچنین ضعیف بودن غضروفهای بینی، در کل این مشخصات موجب می گردد بینی بزرگ و پهن بوده و مشخصات زیبایی نظیر شکل مشخص و باریک نوک بینی، خطوط زیبایی ناحیه پره بینی و خطوط موازی ناحیه پشتی بینی قابل مشاهده نباشد.
در بعضی از افراد پهنای بیش از حد نوک بینی ناشی از غضروفهای محکم و پهن است و این اشخاص بر خلاف بینی های گوشتی دارای پوست نازک می باشند و نتیجه عمل زیبایی بینی در آنان مطلوب تر خواهد بود.
قطعاً اگر جراحی بینی با استفاده از شیوه صحیح و توسط جراح بینی باتجربه و ماهر صورت گیرد بینی گوشتی به هیچ وجه به شکل سابق خود بر نمی گردد و بهبود ظاهر آن دائمی خواهد بود.
به علت ضخیم بودن پوست تورم این بینی ها پس از جراحی بیشتر بوده و بعد از طی مدت زمان بیشتری بهبود خواهد یافت.
جراح بینی می بایست قادر به انجام انواع جراحی های بینی فانتزی، نیمه فانتزی و طبیعی باشد.
جراحی بینی طبیعی: در جراحی بینی طبیعی قوسی ایجاد نمی شود و زاویه نوک بینی تا لب بین ۹۰ تا ۹۵ درجه خواهد بود. در این عمل جراحی، طبیعی بودن بینی حفظ شده و فقط اشکالات بینی برطرف می گردد.
عمل بینی طبیعی بیشترین متتقاضی را در بین مردان به خود اختصاص داده است.
جراحی بینی فانتزی: از آن جایی که اکثر زنان خواستار عروسکی و کوچک شدن بینی خود می باشند، باید گفت این عمل در میان خانم ها یکی از رایج ترین جراحی های بینی است. در عمل بینی فانتزی، قوس زیبایی در پل بینی ایجاد می شود و زاویه نوک بینی تا لب بیش از بینی های طبیعی خواهد بود.
جراحی بینی فانتزی برای اشخاصی که بینس قوسدار و سربالا دوست دارند مناسل است. برخی افراد قصد دارند بیش از حد سایز بینی خود را کوچک کنند، در این خصوص باید گفت کوچک شدن بیش از اندازه سایز بینی، علاوه بر بر هم زدن تناسبات صورت، احتمال ایجاد مشکلات تنفسی را بیشتر می کند. لذا نباید انتظار غیر عقلانی از جراح بینی خود داشته باشید.
جراحی بینی نیمه فانتزی: طبیعی بودن بینی در مدل های نیمه فانتزی حفظ خواهد شد ضمناً در پل بینی قوس ناچیزی ایجاد می گردد. این جراحی نیز معمولاً مناسب کسانی است که دارای بینی های استخوانی می باشند.
معمولا برای انجام عمل بینی توصیه میشود که افراد قبل از ۱۸ سالگی و بعد از ۵۵ سالگی تصمیم به انجام عمل زیبایی بینی نگیرند، زیرا قبل از ۱۸ سالگی بلوغ جسمی و احساسی نوجوانان و جوانان تکامل نیافته است و این امر باعث به وجود آمدن مشکلاتی در عمل زیبایی بینی خواهد شد، زیرا در سنین زیر ۱۸ سال رشد بینی همچنان وجود دارد و از لحاظ جسمانی فرد هنوز به بلوغ نرسیده است، بنابراین حتی اگر عمل جراحی هم انجام شود ممکن است عملیات رشد بینی بعد از اتمام عمل زیبایی بینی باعث از بین رفتن نتایج عمل شود، همچنین انجام عمل جراحی قبل از ۱۸ سالگی میتواند به رشد بینی آسیب بزند و سیستم تنفسی را با مشکل مواجه کند.
دلیل دیگری که گفته میشود عمل زیبایی بینی قبل از ۱۸ سالگی انجام نشود، این است که در این سنین نوجوان هنوز به بلوغ احساسی نرسیده است و ممکن است تصمیم آن برای انجام عمل زیبایی بینی یک تصمیم زود گذر و بر پایه احساسات و هیجانات باشد و بعدها که به بلوغ عقلی رسید از تصمیم خود پشیمان شود که در صورت پشیمان شدن راهی برای برگشت بینی بعد از عمل جراحی وجود ندارد ، همچنین بعد از ۵۵ سالگی هم عمل زیبایی توصیه نمیشود علت آن این است که در این سنین پوست دچار افتادگی، چروک و شل شدن میشود و جمع کردن و صاف کردن آن بعد از عمل زیبایی کار دشواری خواهد بود.
بعد از عمل زیبایی بینی به وجود آمدن یک سری عوارض طبیعی خواهد بود، عوارضی مثل تورم، قرمز شدن اطراف بینی، درد در ناحیه بینی، خونریزیهای خفیف و غیره از عوارض اولیه بعد از انجام عمل زیبایی بینی میباشند، این عوارض کوتاه مدت هستند و بعد از گذشت چند روز از عمل زیبایی این عوارض بهبود مییابند، اما یک سری عوارض بلند مدت نیز بعد از جراحی بینی ممکن است به وجود بیاید که از مهمترین آنها میتوان به مواردی مثل ماندن جای زخم و بخیه بر روی بینی، تغییر رنگ پوست بینی، خون دماغ شدن، بی حسی در ناحیه بینی، کج شدن بینی، مشکلات تنفسی و غیره میباشد.
افرادی که تصمیم به جراحی بینی دارد، حتما به نتیجه عمل هم بسیار حساس هستند. و اگر ندانند نتیجه عمل چگونه خواهد بود استرس و نگرانی زیادی خواهند داشت که این برای بیمار قبل از جراحی اصلا مناسب نیست. به همین خاطر پیشنهاد می شود قبل از عمل حتما در جلسات مشاوره شرکت کنید تا این نگرانی و استرس از شما دور شود.
یکی از اقدامات مهم قبل از جراحی انتخاب یک پزشک خوب و معتبر است. برای این کار ابتدا لیستی از جراح های خوب و باتجربه اطراف خود تهیه کنید. و سپس راجع به تک تک آن ها تحقیق کنید. عکس های قبل و بعد از جراحی را ببینید. به مطب آن ها بروید و با بیماران صحبت کنید.
دوهفته قبل از جراحی آسپرین مصرف نکنید.
هشت سال قبل از جراحی غذا خورید.
آزمایشات و مدارک پزشکی خود را فراموش نکنید.
شب قبل از عمل عمل کاملا ریلکس کنید و هیچ گونه استرسی نداشته باشید
بعد از انجام عمل زیبایی باید یک دورهای از بینی مراقبت کنید تا بهبودی کامل حاصل شود، برای مثال بعد از انجام عمل زیبایی بینی باید به پشت بخوابید به طوری که سر بالاتر از شانه قرار بگیرد و به بینی فشار وارد نشود، برای نوشیدن مایعات نباید از نی استفاده کنید، از غذاهای مایع و پوره شده استفاده کنید، پانسمان بینی را طبق دستور پزشک مرتب عوض کنید و زمانی که بینی پانسمان دارد زیر دوش نروید.
کسانی که هدف آنها از جراحی بینی فقط زیبایی است باید تا رشد کامل بینی صبر کنند. معمولا سنین رشد کامل بینی از ۱۵ سال تا ۱۸ سال است.
اما در ایران می توان جراحی زیبایی را در سنین پایین تر هم انجام داد. ولی توصیه ما به شما بعد از ۱۸ سالگی است.
جراحی زیبایی بینی به دو روش باز “Open” و بسته “Close” صورت می گیرد که در روش باز برش پوستی روی کلوملا (کلوملا همان قسمت میانی بین دو سوراخ بینی می باشد که معمولاً پائینتر از پره های بینی قرار گرفته است.) زده می شود و در روش بسته برشهاى جراحى از داخل بینى ایجاد می شود.
انتخاب هر یک از این تکنیک های جراحی بینی بستگى به شکل بینى فرد و تجربه جراح براى استفاده از آنها دارد. لازم به ذکر است در هر یک از این شیوه ها، آثار برش جراحى روى پوست باقى نخواهد ماند.
یکی از مشکلاتی که بسیاری از جراحان بینی با آن مواجه میشوند این است که برخی افراد بلافاصله پس از عمل از ظاهر بینی خود احساس نارضایتی داشته و از پزشک خود تقاضا می کنند که باید هر چه زودتر برایشان جراحی ثانویه انجام دهد. در رابطه با این مسئله باید گفت که بیته به ضخامت پوست بینی به مدت ۲ تا ۶ ماه بینی دچار تورم خیلی زیاد است و بزرگتر از سایز واقعی می باشد. لذا قضاوت در خصوص ظاهر و سایز بینی بعد از عمل درست نیست.
نواقص بینی که با انجام جراحی ترمیمی بینی، اصلاح می شوند:
متخصص گوش و حلق و بینی